Nικόλας Ακτύπης

Κι αν στο ΟΑΚΑ πλακώσουν τίποτα εξωγήινοι;

Τώρα που η Ελλάδα αποκτά διαστημική υπηρεσία υπάρχει το ενδεχόμενο η «γιορτή του τελικού Κυπέλλου μπάσκετ» να αμαυρωθεί από τίποτα εξωγήινους μπαχαλάκηδες και να μην σηκώσει ο Παναθηναϊκός την κούπα.

Όπου κι αν γίνει ένα παιχνίδι Παναθηναϊκός-Άρης στο μπάσκετ, οι πράσινοι θα είναι το ακλόνητο φαβορί. Είτε το ματς διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ είτε στο Αλεξάνδρειο ή ακόμη και κάπου στο υπερπέραν, το τριφύλλι θα έχει τον πρώτο λόγο.

Το ίδιο θα συνέβαινε φυσικά αν αντί για τον Παναθηναϊκό το τρόπαιο το διεκδικούσε ο Ολυμπιακός. Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας που τα πράγματα ως προς το νικητή είναι δεδομένα, χωρίς να αποκλείεται να συμβεί το αντίθετο. Να επικρατήσει δηλαδή το αουτσάιντερ, κάτι που ωστόσο θα συντελούσε έκπληξη και θα καταγραφόταν ως τέτοια.

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Τα τελευταία χρόνια έχουν συμβεί του κόσμου τα ευτράπελα σε ό,τι αφορά τα γήπεδα ή τις πόλεις που κλήθηκαν να φιλοξενήσουν τέτοια παιχνίδια. Πράγμα που δεν περιορίζεται στο μπάσκετ που αυτές τις μέρες βρίσκεται στον... αφρό λόγω της δυσκολίας εξεύρεσης μια κοινά αποδεκτής λύσης για την έδρα όπου θα παιχθεί η τελευταία πράξη της διοργάνωσης και θα κριθεί το τρόπαιο.

Οπότε είναι λογικό στην επικαιρότητα να βρίσκονται οι δηλώσεις του Γιώργου Βασιλακόπουλου περί φόβου να γίνουν επεισόδια με τη συμμετοχή στοιχείων που θα προέρχονται από τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, γεγονός που οδήγησε στον να πέσει «άκυρο» στην υποψηφιότητα της Ξάνθης.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έδωσε πολλή τροφή σε οπαδούς, «κύκλους» και... περιβάλλοντα άλλων ομάδων που εκφράζουν δυσαρέσκεια ή ακόμη και χλεύη για στη στάση του Παναθηναϊκού και της ΕΟΚ, προεξοφλώντας ότι όλα γίνονται προκειμένου να παιχτεί στο ΟΑΚΑ το ματς και οι πράσινοι να αυξήσουν σημαντικά τις έτσι κι αλλιώς υπέρ τους πιθανότητες για κατάκτηση του τίτλου.

Όσο κι αν ενδεχομένως έχουν δίκιο, στερείται κάθε λογικής το να περιορίζεται η κουβέντα στο μπάσκετ ή μόνο στους πράσινους. Το παρελθόν δείχνει πως απλά πρόκειται για άλλη μια σκηνή ενός έργου που θέλει τους συλλόγους της Θεσσαλονίκης μονίμως αδικημένους όταν φτάνουμε στη διεκδίκηση ενός τίτλου σε μονό παιχνίδι. Άλλωστε, μεγαλύτερο παράδειγμα κατάφωρης καταστρατήγησης της ισονομίας από τον πρόσφατο τελικό του Λιγκ Καπ βόλεϊ ανδρών δεν υπάρχει. Ο Ολυμπιακός, που απέκλεισε σε μονό αγώνα στην έδρα του τον Παναθηναϊκό, είχε την τύχη κατόπιν κλήρωσης να γίνει το ίδιο και στο παιχνίδι που του χάρισε τελικά τον τίτλο. Έπαιξε στο γήπεδό του, με αποκλειστικά δικούς του οπαδούς απέναντι στον ΠΑΟΚ...

Ειδικά αν μιλήσουμε για το ποδόσφαιρο, η αδικία χτυπάει κόκκινο. Τα στοιχεία λένε πως από τις 24 φορές (περίπου το 1/3 των διοργανώσεων) που κοντραρίστηκαν μία ομάδα από το λεκανοπέδιο με μία από τον βορρά, οι 23 διεξήχθησαν στην Αττική. Από αυτές, τις 19 (καθόλου τυχαία) επικράτησε ο σύλλογος της πρωτεύουσας. Μόνο τέσσερις (ο ΠΑΟΚ τον Παναθηναϊκό το '72, τον Ολυμπιακό το '74 και το 2001 και ο Ηρακλής πάλι τους ερυθρόλευκους το '76) κατάφερε ο ουσιαστικά φιλοξενούμενος να νικήσει.

Ακόμη κι όταν μέχρι το τέλος του δρόμου έφτασαν Δόξα Δράμας, Πιερικός ή Αστέρας Τρίπολης και Ξάνθη τελευταία, έπρεπε να κάνουν ακόμη μία υπέρβαση και να κερδίσουν τον ισχυρό μέσα στο σπίτι του ή έστω στη... γειτονιά του.

Η μόνη διαφορά που υπάρχει στο ποδόσφαιρο είναι ότι η ΕΠΟ λέει από την αρχή ΟΑΚΑ επειδή είναι το μεγαλύτερο γήπεδο και αποφεύγει τις αστειότητες που γίνονται φέτος στο μπάσκετ ή στο βόλεϊ, όχι όμως γενικότερα και τα ευτράπελα, όπως μαρτυρά το περσινό φιάσκο με το Ολυμπιακός-ΑΕΚ.

Οπότε, επειδή αν κάτσεις να το σκεφτείς, σε κάθε μέρος της Ελλάδας θα υπάρχει και μια πληθυσμιακή ομάδα που ίσως εκμεταλλευτεί τη «γιορτή» και αποφασίσει να κάνει ντου και προβοκάτσιες, ίσως θα έπρεπε να τελειώνουμε μια και καλή με αυτές τις γελοιότητες. Να παραδεχτούμε πως είμαστε ανίκανοι να διοργανώσουμε ένα τελικό και να υιοθετήσουμε τη λύση των διπλών αγώνων σε όλα τα αθλήματα.

Βέβαια, τώρα που ανοίγει η ελληνική διαστημική υπηρεσία, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μας την πέσουν τίποτα μπαχαλάκηδες εξωγήινοι και να τρομάξουν τους κατά τεκμήριο φιλήσυχους φιλάθλους των μεγάλων ομάδων. Σε μια τέτοια περίπτωση η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά τον γηπεδούχο. Εκτός φυσικά κι αν οι επισκέπτες από το διάστημα δεν φέρουν διακριτικά της ομάδας, οπότε όπως θα υποστηρίξουν και οι νομικοί της εκάστοτε ΚΑΕ, ο σύλλογος δεν θα φέρει ουδεμία ευθύνη για τα επεισόδια...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x